Inom Posten inrättades en ny regel. Brevbäraren fick möjlighet att granska ett hundra brev per dag. I bestämmelsen ingick att breven inte fick tillslutas. Mottagaren av brevet skulle veta om brevbäraren öppnat det under vägen eller inte.
Det blev uppståndelse bland folket. Det kändes så olustigt att få öppnade brev. Skvallrade brevbäraren vitt och brett om innehållet? Det var alltifrån brevväxling mellan skolelever i olika länder som öppnades, till kärleksbrev och brev som innehöll penningtransaktioner. Det stora samtalsämnet bland folket blev vilka brev som öppnats under postgången och vilka konsekvenser det ledde till.
Givetvis diskuterades också hur de politiker var funtade som kunde inskränka folkets integritet på detta sätt. I kyrkorna gjordes jämförelser med undervisningen om att ”Gud ser allt”, men detta tyckte ju kyrkobesökarna om, för de ville inte synda och visade stor tillit till Gud som ju är en rättvis Gud. Det kändes inte lika tillitsfullt att lita på brevbäraren.
Vart vill jag komma med denna blogg?
Att ha något hemligt
FRA, Försvarets Radioanstalt upprättades 1942 under andra världskriget. Spaningen mot internationell satellitkommunikation inleddes 1976. Från årsskiftet 2009 får FRA rätt att spana mot elektronisk trafik som korsar Sveriges gräns via kabel och Internet, för att söka efter yttre hot. Förtydliganden och kompletteringar till lagen väntas i höst.
FRA spanar efter särskilda urvalsmetoder mot utlandet och polisen nationellt. Men det finns inga lagliga beslut som hindrar FRA att också spana inom landet. Och av tekniska skäl är det mer information än vi tänker på som passerar landets gränser.
• FRA-lagen kan bara prövas om någon avlyssnats av FRA på tvivelaktiga grunder.
• FRA innebär att en underrättelsetjänst får kontrollera vad som helst utan domstolsbeslut.
• FRA är inte skyldigt att upplysa personer att de blivit avlyssnade trots att Artikel 13 i Europakonventionen säger att alla har rätt till en rättslig prövning.
• FRA kommer säkert att prövas i Europadomstolen i Strasbourg efter klagomål från enskilda personer.
Människors integritet hotas av FRA-lagen. Enskilda personer och myndigheter får stor frihet att avlyssna vem de vill. En lag som är till för att skydda mot hot, innebär också ett hot mot en enskild person som aldrig förekommer i brottsliga sammanhang. Som jämförelse är det viktigt att peka på buggningslagen. Den får bara tillämpas efter beslut från åklagare, och den riktar sig mot grova brottslingar.
Kontroll av bloggare
Nu har Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning röstat igenom ett förslag att registrera och kontrollera bloggare. Givetvis är bloggen en styrka för demokratin men det finns en risk att felaktig information sprids. En kvalitetsstämpel på bloggaren ska tala om vem som skriver och varför. Initiativbetänkande ska godkännas av Europaparlamentet den 22 september. Vågar vi fortsätta blogga om ett sådant lagsförslag går igenom?
Hur kontrollerade vill vi enskilda personer bli, även om vi inget har att dölja?