lördag 24 juli 2010

Äldre vårdbehövandes rättigheter att komma ut

Länsstyrelsen kontrollerar nu att lantbrukarna släpper ut sina kor. De har rätt att vara ute minst tre månader i sträck på sommaren. Lagen säger att mjölkkor ska kunna beta sex timmar om dagen. Både hälsan och den sociala kontakten förbättras av att få vara ute. Alliansregeringen har förändrat så att den lokala djurskyddstillsynen har flyttats från kommunerna till Länsstyrelserna. Kontrollen är nu igång. Att kor ska kunna vara ute känns så naturligt att det inte blir några motreaktioner.

Ut och gå-garanti

När Folkpartiet i Almedalen sa ifrån att det måste finnas en ”Ut och gå-garanti” för våra äldre på olika boendeformer, grymtades det om att partiledaren är frispråkig och tar en fråga från Kristdemokraterna. En fråga så självklar som att alla äldre som vill ska kunna få komma ut i luften varje dag, påkallar att alla politiska partier gör allt för att garantin ska bli verklighet. När Folkpartiets Barbro Westerholm far land och rike runt för att väcka opinion för förbättring för våra äldre, är det dags att lyssna.

Förändrad organisation
Alliansregeringen har förändrat så att Socialstyrelsen nu står för den statliga tillsynen av äldreomsorgen från och med januari i år. Tidigare var det Länsstyrelserna. Tyvärr kommer Socialstyrelsen i sina kontroller att upptäcka att omvårdnadspersonalen inte har tillräckligt med tid för att hjälpa äldre att komma ut. Frivilligverksamheten är heller inte utbyggd så att den räcker. Det krävs utbildning för att klara olika situationer som kan uppstå. Beredskapen i våra kommuner måste snarast höjas för att kunna tillgodose våra äldres rättigheter.

Fråga
För inte är det väl så att korna i våra lantbruk ska ha bättre rättigheter för hälsa och socialt välbefinnande än våra äldre i olika former av äldreboenden?