Vår generation har upplevt att mycket har hänt på jämställdhetsområdet. En relativt sen insikt är dock att vården för kvinnor är ojämställd i förhållande till vården för män. Europeiska unionen har upprättat en färdplan för jämställdhet som går ut på att integrera ett jämställdhetsperspektiv inom alla områden av EU:s folkhälsopolitik. I jämställdhetsmålet ingår att förbättra vårdpersonalens förmåga att tillgodose kvinnors vårdbehov och behandla kvinnors sjukdomar. Det ingår också att ”analysera hur kvinnors hälsa påverkas av ojämlikheten mellan könen, inklusive den könsbaserade fördelningen av hushållsgöromål och den ojämna fördelningen av hem- och omsorgsarbetet”.
På hemmaplan konstaterar Kunskapscentrum för Jämställd Vård i Västra Götalandsregionen att:
• Kvinnor har tystare hjärtinfarkter och löper större risk än män att inte bli rätt behandlade
• Stressen och den psykiska ohälsan ökar bland ungdomar. Allra sämst mår unga kvinnor; antalet självmordsförsök har fördubblats på tio år.
• Grå starr är en av de vanligaste operationer som görs idag. Det är övervägande kvinnor över 65 år som opereras och de får vänta längre på operation än män
• Nyare och dyrare mediciner skrivs oftare ut till män, medan kvinnor får äldre och billigare preparat.
Det är bara att konstatera att vi har ett demokratiskt underskott också i vården och att det även här är kvinnor som drabbas. Nu pågår olika projekt i Västra Götalandsregionen för att förbättra. Vårdvalet kartläggs för att jämföra mellan kvinnor och män. Alingsås sjukhus arbetar med likvärdig smärtlindring. Läkemedelsenheten eftersträvar jämställd behandling vid högt blodtryck. Ambulanssjukvården i Södra Bohuslän arbetar med jämställt bemötande, behandling på lika villkor och rätt vårdnivå. NÄL verkar för delaktighet hos papporna under förlossnings- och BB-tiden. Njurmedicin SKAS arbetar med att könsberoende skillnader utjämnas vid dialys. Psykiatrin i Mölndal verkar för jämställdhet i vårdtillgänglighet och vårdinnehåll. Sahlgrenska arbetar med upplevelsen av bemötande i den palliativa vården.
Vi beklagar att inte uppvaknandet om könsskillnader i vården kommit långt tidigare. Kvinnor och män ska självfallet erbjudas likvärdig tillgång till service, tjänster och behandlingsmetoder. Jämställdhet handlar om mänskliga rättigheter. Som liberaler kan vi aldrig kompromissa om alla människors lika möjligheter. Vi vill göra vad vi kan för att snabba på utvecklingen för Jämställd vård.