söndag 29 augusti 2010

Låt gamla tingshuset bli museum

Skövde är en kommun i utveckling. De centrala delarna håller på att förändras och utvecklas. Allt fler vill flytta till Skövde. För en kommun i utveckling är det extra viktigt att bevara sin historia. Skövde har en rik historia. De samlingar som arrangerats på ett utomordentligt bra sätt på museet på Norrmalm, måste bli mera tillgängliga.

Kvinnorum
Skövde har en spännande historia att berätta. Inte minst hur staden överlevde trots härjningar och bränder. En industriell etablering och nya kommunikationer som gjort Skövde till ett Länscentrum. Och den fascinerande berättelsen om hur staden grundades under medeltiden genom vallfarten till S:ta Elins grav. I museivärlden glöms ofta kvinnor bort, kvinnor som var viktiga i vardagen, men som inte beskrivs i historieböckerna. Här finns också Lilli Zickerman, pionjären för den svenska hemslöjdsrörelsen. Ett särskilt kvinnorum kan innebära ett lyft för museet.

Skolor nära
Det gamla tingshuset och dess miljö skulle vara ypperligt att använda som Folkets museum. Det är ett nära alternativ för flera skolor och inte minst för resenärer som besöker centrum. Skövde stadsmuseum skapades av Skövde hembygdsförening 1946 och blev ett kommunalt museum 1952. När kulturhuset byggdes 1964 hamnade historien utanför. Nu finns chansen med det anrika gamla tingshuset att göra något riktigt besöksvänligt för skövdeborna och turister.