lördag 11 september 2010

Stoppa förmynderiet av jordbrukaren

Den konflikt som kan uppstå mellan den enskilde jordbrukaren och Länsstyrelsen när mångfalden i naturen ska bevaras, måste lösas mera demokratiskt. Vid ett studiebesök på ett lantbruk fick vi en extra inblick i hur det kan vara, när den enskilde ägaren utsätts för förmynderi över sina marker. Det är ju faktiskt jordbrukarna som byggt upp den mångfald vi har idag. Den enskilde brukaren kan få så många råd och rekommendationer, besked och restriktioner, så att till slut växtligheten dör. Flera jordbrukare ser också med sorg på när deras marker de skött och vårdat blir liggande för fäfot efter att myndigheten tagit över.

I stället borde det vara så att den enskilde jordbrukaren och myndigheten gör en frivillig överenskommelse för mark som bör skyddas. Försök enligt finsk modell pågår i fem områden i Sverige. Så borde det vara överallt. Avvägningen mellan jordbruks- och miljöintresset ska vara något positivt för landet. Den osäkerhet som jordbrukaren drabbas av idag hämmar utvecklingen. Flera vågar inte heller köpa in gårdar intill när dessa blir lediga.

Vi frågar oss varför skattebetalarna är villiga att lägga 200 miljoner på att skydda den vitryggiga hackspetten, men inte ges möjlighet att satsa på demokrati och trygghet för jordbrukaren?