lördag 5 februari 2011

Kalla det inte slarv – var med och stöd!

Regionchef Kenneth Krantz för Svenskt Näringsliv skriver i en artikel i SLA den 25 januari en artikel med rubriken ”Gymnasievalet slarvas bort”. Artikeln kommer lämpligt i en tid då eleverna är mitt inne i sina val till gymnasiet. Svenskt Näringsliv har då passat tillfället att göra en kampanj. Liknande artiklar har publicerat i Skåne och andra områden i landet. Det är lovvärt att Svenskt Näringsliv lyfter upp frågan om gymnasievalet. Inte minst mot bakgrund av den höga ungdomsarbetslöshet Sverige har i förhållande till andra europeiska länder.

Jag håller med om att det är svårt för våra ungdomar att välja program, men jag kan inte anse att gymnasievalet slarvas bort. Våra studie- och yrkesvalslärare (SYV) gör en stor insats för att ge eleverna bästa möjliga information. De relaterar också till arbetsmarknadens möjligheter för att eleverna ska ha en god grund att stå på när de väljer program.

Stora förändringar sker redan i och med att den gymnasieskola, Gy 2011, eleverna nu söker till skapar nya förutsättningar för elever att välja studier som leder till arbete. Betyg i flera ämnen krävs från grundskolan för att bli antagen till ett gymnasieprogram. Programstrukturen är förändrad, lärlingsutbildning utvecklas, försöksverksamhet genomförs med ett fjärde år på teknikprogrammet för att utbilda fler gymnasieingenjörer inom tre profiler. Innovation och produktion, informationsteknik och samhällsbyggnad. I den nya gymnasieskolan måste det finnas programråd för samverkan mellan skola, näringsliv och branscher. Detta har Skövde positiv erfarenhet av sedan en lång tid tillbaka. Fokusering sker på entreprenöriellt lärande.

Nytänkande
Vi är mitt inne i det år, där de största skolreformer som skett sedan 170 år tillbaka, sätts i sjön. Vi måste från näringslivet och skolan tillsammans påverka ungdomars intresse för att arbeta inom industrin. Svenskt Näringsliv kan stödja skolan med att redovisa fakta om olika yrkens karaktär, moderniseringen i samhället och mycket annat. Skolan kan utvecklas så att eleverna är mera förberedda för sitt kommande yrke, men individens eget val måste alltid gälla.

Jag välkomnar Kenneth Krantz till utbildningsnämnden i Skövde för en framtida diskussion. Vi har just valt våra lokala programråd för yrkesprogram och högskoleförberedande program inom Gymnasium Skövde. I vår verksamhetsplan har vi angett målet att kvalitetssäkra samverkan mellan skolan och arbetslivet.

Utbildning, forskning och innovation har avgörande betydelse för hur Sverige klarar den internationella konkurrensen. Det känns därför bra att tidigare högskole- och forskningsminister Tobias Krantz anställts som ny chef för denna avdelning på Svenskt Näringsliv från den 1 maj. När vi arbetar tillsammans och stöder varandra erbjuder vi eleverna nya möjligheter och de befrias från anklagelser om slarv.

Ordförande för Utbildningsnämnden i Skövde