lördag 15 januari 2011

Stoppa psykiatriinstitution på Rosenhaga!

Skövde är i stort behov av att skapa småskaliga gruppbostäder för de personer med psykisk sjukdom som har extra stödbehov. Helst ska inte personer med psykiska sjukdomar av olika slag flyttas ihop i en grupp överhuvudtaget. De ska kunna bo i det vanliga lägenhetsbeståndet och få det samhällsstöd de behöver. I vissa fall är dock behovet av stöd så stort att tryggheten blir en gruppbostad. Sådana måste byggas nu och inte vänta på planering några år.

Då förslagen kom om att Rosenhaga inte längre ska användas för äldreboende, lämnades bollen över till socialpsykiatrin. Fastigheten planeras att användas för boende för personer med olika slag av psykisk sjukdom. 22 lägenheter ska fixas till. Också rehabilitering och stöd ska ges inom husets väggar.

Även om tanken inte är att det ska bli en slags institution med korridorboende, kan det inte vara en god planering att flytta samman 22 psykiskt sjuka personer. Fokuseringen kommer då att riktas mot det sjuka, eftersom allt stöd kan ges inom samma hus. Detta är en förlegad tanke. Gruppbostäder för personer med psykisk sjukdom måste vara småskaliga. Det är ett stort feltänk att bygga nya institutioner, dit samtidigt personer övertalas att flytta.

Skapa ungdomslägenheter!
Flera ungdomar bosatta i Skövde vill flytta hemifrån och bilda eget och söker egen lägenhet. Andra ungdomar vill flytta in till Skövde, har eller söker ett arbete och behöver bostad. Varför inte använda Rosenhagabyggnaden till att skapa enkla ungdomsbostäder som ungdomar kan hyra till rimliga kostnader?
Ett antal kommuner satsar på ungdomslägenheter som erbjuds ungdomar mellan 18 och 25 år. Det finns olika tillvägagångssätt. Det vanligaste är att det är ett löpande förstahandskontrakt, förutom åldersgränsen vid tiden för inflyttning. I vissa fall handlar det om korttidskontrakt under en tidsbestämd period.

Tillgång till bostad är tillsammans med tillgång till arbete de grundläggande förutsättningarna för att ungdomar ska kunna känna sig vuxna på allvar. Ungdomar är vår framtid. Därför måste vi ge dem förutsättningar att ta eget ansvar och komma vidare. Det är en framtidssatsning för en kommun som vill utvecklas.

Tänk om!
Tänk om snabbt och planera Rosenhagabyggnaden för ungdomsbostäder! De ritningar som är upprättade kan användas, så pengarna är inte kastade i sjön. Ungdomar som får möjlighet till egen lägenhet blir glada. De hyr helt frivilligt en lägenhet där andra ungdomar också bor. Bygg samtidigt småskaliga gruppboenden med lägenheter för de personer med psykisk sjukdom som inte vill eller klarar att bo i egen lägenhet i det vanliga fastighetsbeståndet.