Snart kommer hon till Skövde, Berit Ås– Kvinnan bakom härskarteknikerna. I april i år fyllde hon 80 år och har inte tröttnat på att entusiastiskt delta i den feministiska debatten.
Jag citerar här från Berit Ås exempel från kvinnor hon mött om Härskarteknikerna:
Osynliggörande: Två kvinnor och sju män sitter i sammanträde. Det är arbetsgruppsmöte. En av kvinnorna, Marie, är den som är mest aktiv och kommer med flera förslag på hur företagets nya informationskampanj kan genomföras. Den övriga församlingen sitter mest tyst. Ordföranden Olle begär att de övriga deltagarna ska säga sitt. Då vaknar en av männen till och upprepar exakt det förslag Marie kom med för tjugo minuter sen.
- Jag tycker Bengts förslag låter bra, säger Olle. Kan vi klubba det?
Förlöjligande: Vid ett politiskt nomineringsmöte skickas en karikatyr runt av en medelålders kvinnlig kandidat. Naken. Fniss i bänkarna. Hon blir inte nominerad.
Maud Olofsson ger i nättidningen Sourze ett exempel från svensk politik:
- Min uppfattning är att en statsminister ska hålla sig för god för att i riksdagen väsa till en partikollega: ”Nu är det krig, Maud! Eller fråga mig om jag har problem med vikten när vi är på ett viktigt arrangemang om tillväxt och företagande”.
Undanhållande av information: En kvinnlig journalist i en redaktion är på tvådagarskonferens för att diskutera den dåliga arbetsmiljön. Hon var själv den drivande till att konferensen kommit till i egenskap av facklig förtroendekvinna. Efter en dags ihärdigt manglande säger konferensledaren: - Nu går vi och badar bastu.
Hur du än gör så gör du fel! Berit fick som kvinnlig partiledare höra att hon var slavdrivare när hon drev igenom beslut raskt och bestämt. Hennes efterträdare fick höra att han var stark och beslutsam när han gjorde samma sak. När hon i stället sa: - Låt oss använda gott om tid i denna fråga och höra allas argument, fick hon höra att hon var ens vag ledare, medan hennes efterträdare i motsvarande situation beskrevs som demokratisk. Hur hon än gjorde, gjorde hon fel.
Skam och skuldbeläggning: Kalle har problem i skolan. Kalles ensamstående mamma kommer dit på utvecklingssamtal.
- Hur jobbar du egentligen? Frågar Kalles fröken? Jag tror att Kalle skulle må bättre om du kunde vara hemma med honom mer och hjälpa honom med läxorna.
Kalles mamma har utvecklingssamtal med sin chef:
- Du gör ett bra jobb fick hon höra, men det vore bra om du kunde jobba över lite mer under de perioder då vi har stor orderingång. I ett litet företag som vårt funkar det inte att medarbetarna alltid ger sig av prick klockan fem.
Jämställdhetsvaccin
Min fråga gäller om det är männen eller oss själva vi ska låta vaccineras mot kvinnoförtryck. Säkert både och.
När det gäller våld och sexuella övergrepp handlar det om männen.
När det gäller härskartekniken handlar det mera om att inte låta oss härskas över. Kvinnor måste ta makten. Vi har rätt till halva makten. Ibland är det vi själva som lämnar över den och låter oss hunsas med.
Skuggrapporten ”Kvinna i världens mest jämställda land” – En handbok om kvinnors rättigheter framtagen av CEDAW-nätverket och Sveriges Kvinnolobby 2008, är tråkig läsning för oss kvinnor. Det räcker att jag tar några små exempel:
90 procent av de medel som 2007 avsattes inom regionalpolitiken gick till män och 10 procent gick till kvinnor.
Mäns sjukdomar godkänns som arbetsskador dubbelt så ofta jämfört med kvinnor.
Medan de flesta svenskars hälsa blir allt bättre är unga kvinnors hälsa sämre nu än den var för 10 år sedan. Den största ökningen av psykisk ohälsa återfinns hos kvinnor mellan 16 och 34 år.
Så kom igen, män och kvinnor. Fram för jämställdhet!