Häpnadsväckande alkoholvanor bland grund- och gymnasieelever
I samband med 2008 års rikstäckande skolundersökning hjälpte CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) Skövde kommun att göra en egen studie av drogvanorna. Det gällde grundskoleelever i årskurs 9 och gymnasieelever som gick sitt andra år. Statistiken är uppdelad på kön och kan redovisas på såväl skolnivå som kommunnivå.
Av de 580 niondeklassare som svarade röker 16% av pojkarna och 32% av flickorna. Av 799 elever i gymnasiets år två som svarade, röker 24% av pojkarna och 42% av flickorna. Drygt hälften av niondeklassarna och nästan alla på gymnasiet har druckit alkohol de senaste tolv månaderna. De senaste 30 dagarna i mars 2008 har mindre än hälften av niondeklassarna druckit alkohol, medan tre fjärdedelar av gymnasieeleverna gjort det. En femtedel av eleverna i grundskolan och hälften av gymnasieeleverna svarade att de dricker en halvflaska sprit ett par gånger i månaden eller oftare.
Flickornas problem ökar mest
Både pojkarna och flickorna har råkat ut för problem som försämrade prestationer i skolan, förstörda saker, olyckor mm. Fler flickor än pojkar har fått problem på grund av alkohol. Resultaten visar att det finns ett samband mellan att eleven dricker alkohol och skolk från skolan. Betydligt fler flickor än pojkar i undersökningen har haft individuella problem och relationsproblem på grund av sin alkohol.
Hjälp skolan!
Som lärare och medfostrare, i komplement till föräldrarnas fostrarroll, känner jag stark oro inför den utveckling som sker. Just nu är det inne med fester där alkohol är ett huvudmönster. I första hand får både niondeklassarna och gymnasieeleverna tag på alkohol genom kompisar och kompisars syskon. Men det är lätt att bara skicka ett Sms, så finns det behjälpliga vuxna som levererar vad eleverna vill ha. I rapporten säger eleverna att det är lättast att få tag i folköl, starköl, stark cider och alkoläsk. Fler flickor än pojkar tycker att det är lätt att få tag på de flesta alkoholsorter.
Jag vädjar till Maria Larsson som Folkhälsominister att ta alkoholkonsumtionen bland ungdom på allvar. Det är hög tid att starta en riksomfattande kampanj. Skövde kommun satsar i sina skolor på förmåner till de elever som skriver på kontrakt att de avstår från alkohol. Resultatet av denna undersökning visar att kommunsatsningen inte räcker. Vad tänker folkhälsoministern göra?
Ulla-Britt Hagström (fp), Skövde
Lärare och kommunpolitiker