söndag 8 februari 2009

När Sverige tar över EU-klubban

Den 1 juli i år ska Sverige för andra gången föra EU:s talan. Denna gång är det Alliansens tur att gå i bräschen. Mängder av möten ska hållas på olika platser. Nuvarande tjeckiska ordförandeskapet hade planerat väl för bl a energifrågor och ekonomi. Agendan blev i stället Gaza-kriget och den avstängda ryska gasen. Detta bevisar att EU först och främst prioriterar fredsprojekt.

Under det tidigare socialdemokratiska ordförandeskapet år 2001 handlade det om tre E:n - Enlargement (EU:s utvidgning), Employment (sysselsättning) och Environment (miljö och hållbar utveckling). Men det hände inte så mycket. Det vi mest minns är kravallerna i Göteborg.

Nu tar Sverige över med ett nyvalt parlament från den 7 juni. Övertagandet sker mitt emellan två fördrag, då Lissabonfördraget fortfarande förväntas. Sveriges ordförandeskap strävar efter att stärka polissamarbetet och kampen mot terrorism. Ett nytt femårsprogram för gemensam integrations- och asylpolitik är på gång. En förhoppning finns också om slutförhandlingar med Kroatien.

Klimatfrågor

Vid Folkpartiets Lundsbrunnskonferens under helgen talade EU-minister Cecilia Malmström om ambitioner för att lösa klimatproblemen. Hon hoppas på ett nytt Kyotoprotokoll. Sverige förväntas klara lösningen av Östersjöns klimatproblem. Åtta av nio länder runt Östersjön är medlemmar i EU, men EU används knappast för att lösa problemen.

Det förekommer också många ligor och brottslighet runt Östersjön. För att inte glömma ”slavhandeln” med kvinnor. Det är viktigt att hjälpas åt för att lösa dessa stora problem.

Andra exempel kan t ex handla om att elmarknaden ska liberaliseras. Det kan inte längre vara så att länder skriver under, men sedan inger gör för att leva upp till överenskommelser.

Sveriges ordförandeskap inför dörren borde uppmana flera att rösta den 7 juni. Var finns ni 62 procent röstberättigade som valde att inte delta vid förra EP-valet? ALLA har en röst. Var rädd om den och använd den.

Ulla-Britt Hagström
Kommunpolitiker (Fp)