onsdag 25 februari 2009

Nationellt bibliotek av svenska författare

Det borde ligga i nationens eget intresse att ta vara på den svenska författarnationalskatten. Jag tycker att att regering och riksdag ska ta ett ansvar i en så viktig fråga som berör hela den svenska kulturen.Ett nationellt bibliotek av svenska författare bör skapas på Internet. Detta kan inte överlåtas till Google.

Googles biblioteksprojekt startade år 2004. Drygt sju miljoner böcker har skannats in. Ambitionen är att lägga ut uppemot 80 miljoner böcker på Internet. En förlikning med amerikanska förlag och förläggare kom till i oktober år 2008. Avtalstexten är skriven för alla världens böcker. Det enda undantaget gäller böcker som finns till försäljning eller är publicerade efter den 5 januari år 2009.

Google ska betala 63 procent av intäkterna från nätbiblioteket till rättighetsinnehavarna. Vidare ska 60 dollar per bok betalas för de som skannats in före avtalet. Ett register ska byggas upp över de titlar som finns.

Googles meddelar i sin annonskampanj att det går att avböja att ta del av förlikningen. Det går också att skicka in synpunkter till den domstol som ska avgöra om förlikningen kan godkännas. Datumet är satt till den 11 juni 2009.

Europeisk rättstradition skiljer sig från den amerikanska. Den europeiska innebär att den som innehar upphovsrätten ska ge sitt direkta medgivande till att den inskränks. EU-projektet i2010 har målet att bygga upp ett digitalt bibliotek ”Europeana”.

Den svenska upphovsrättsorganisationen Alis har register över svenska upphovsmän och deras arvingar. Sveriges Författarförbund ger medlemmar råd om hur de ska ta tillvara sina intressen gällande Googles-avtalet. Allt om detta finns på www.googlebooksettlement.com.

Givetvis kan författare tycka det är mycket bra att få spridning av sina alster på detta världsövergripande sätt. Det finns dock en oro för att missade ekonomiska intäkter.

Googles med huvudkontor i Kalifornien med uppdraget att förenkla tillgången till information över hela världen och med kontor på flera ställen på jordklotet, har ett mycket stort övertag på marknaden.

Blogglista.se