söndag 3 maj 2009

En dag i Bryssel



Det är en upplevelse att komma till Europaparlamentet. När medlemsstaterna nu ökat till 27 länder krävs mera utrymme. Och nya hus byggs. Mycket hade förändrats sedan jag sist var i Bryssel. Tanken var att få möta Folkpartiets egen EU-parlamentariker Olle Schmidt. Och jag hade genom mail-kontakt fått veta att han skulle vara där. Men när jag ringde honom fick jag veta att han skulle komma först till kvällen. Min make som var med på resan hade inte sett parlamentet och man får inte gå in utan att besöka en parlamentariker.

Men allting ordnar sig. Min son som är vice ordförande för Amerikanska Handelskammarens avdelning AMCHAM EU har god kontakt med den tyska EU-parlamentarikern Erika Mann som suttit 14 år i Parlamentet. Hennes assistent Johanna lotsade oss och Erika Mann bjöd på fika. Det blev ett intressant samtal om hur demokratin kan fungera nationellt och inom EU-parlamentet. Erika Mann menade att hon trivs bättre med den form av demokrati som parlamentarikerna utgår ifrån. Här gäller det att bli överens, att kompromissa sig fram till ett slutförslag. Det är en stor skillnad mellan den demokrati som bygger på att majoritetens beslut vinner i blockpolitik mellan majoritet och opinion.

Vid Brysselbesöket deltog vi också i konferensen ”Create the Innovation Looking att Europés Globale Future”. Där fanns delegater från European Commission, AMCHAM EU, Mission of China to the EU, Hewlett Packard, olika universitet i Europa m fl samt två delegater från Liberal Peoples Party. Här kommer en liten sammanfattning extra glädjande för mig som lärare:

Förnyelse för Europas globala framtid

Att få sitta som lärare och lyssna på slutklämmen av en konferens om förnyelse av Europas globala framtid, och då få höra att lärarna är världens nyckelpersoner, kändes fantastiskt. Det var den amerikanska handelskammarens avdelning AMCHAM EU som mötte och utmanade europeiska kommissionärer och tjänstemän i veckan. Jag hade turen att komma till Bryssel just denna dag och få del av budskapet. Hela konferensen gick ut på att länder för att bli världsledande, utvecklas genom kunskap och nyckelkompetenser. Och här månar USA om att få arbeta tillsammans med EU.

Samverkan
Att ”lära sig att lära” och att ”lära tillsammans” var budskapen från utbildningskommissionär Ján Figel. Mario Cervantes, OECD-chef satte fokus på att relationskapital ska värderas lika högt som teknisk utveckling. I ett hållbart samhälle blir människan och den sociala gemenskapen allt viktigare. Framtiden kommer att bygga på nätverk och kluster. Forskningsresultaten måste bli mera tillgängliga. En större öppenhet mellan framgångsrika entreprenörer måste skapas.

Det talades mycket om Public Private Partnership, om att underlätta samverkan mellan privata näringslivet och offentlig sektor, om kompanjonskap på lokal, regional, nationell och europeisk nivå. Här har som exempel Danmark kommit långt. Råden som gavs var att arbeta enkelt, snabbt och okomplicerat. EU:s roll är att koordinera. Det talades också om frivilligarbete och större flexibilitet och rörlighet.

Lärare nyckelpersoner
När jag lyssnade på samtalen i denna konferens blev jag alltmer medveten om den fantastiska verksamhet Gothia Science Park i Skövde bedriver. Här finns framtiden. Och stoltheten över att få vara ordförande för Skövde Företagspark AB växte.

Det festligaste var själva avslutningen, då vice ordföranden för amerikanska handelskammarens avdelning AMCHAM EU knöt ihop gruppernas samtal och förslag. Majoriteten av deltagarna prioriterade att det borde utvecklas ett pris- och belöningssystem för lärare. Så sträck på er, alla lärare! En sådan dag känner man sig stolt över att vara lärare.

Hälsningar från en privatresa som gav intryck
Blogglista.se