torsdag 25 juni 2009

Därför fyller patientnämnden en viktig roll

Folkhälsan är på väg att förbättras. Risken att insjukna i hjärtinfarkt minskade med 25 procent mellan 1987 och 2006, alltså igenomsnitt med en procent per år. Samtidigt ökar dödligheten i lungsjukdomar och problemen med psykisk ohälsa förvärras. Vården ska sätta patienten i fokus. Ju bättre hälsofrämjande och förebyggande arbete, desto bättre mår människor. För den enskilde medborgaren är det viktigt att känna delaktighet. Det är ofta vid brister i bemötande som olika personer vänder sig till patientnämnden.

Patientnämndens roll
Till patientnämnden vänder sig personer från såväl landstings- som kommunal hälso- och sjukvård. Syftet är bl a att hjälpa patienter få information för att kunna ta tillvara sina intressen i hälso- och sjukvården, men också att hjälpa patienter att vända sig till rätt myndighet om de vill anmäla någonting eller klaga.
Norge, Danmark, Storbritannien och Nederländerna har goda erfarenheter av lagstiftning för att stärka patientens ställning. Den svenska vården håller allmänt hög klass jämfört med tidigare år och med andra länder. Men det finns skillnader i tillgänglighet och kvalitet, såväl utifrån ekonomiska förhållanden som utifrån kön. Trots hög kvalitet och god patientsäkerhet visade det sig att 8,6 procent i den slutna vården drabbades av någon form av vårdskada åren 2007 och 2008. Här inberäknas också skador genom brister av läkemedelshantering.

Positiv utveckling
Den förändring Västra Götalandsregionen inför i höst genom valfrihetsreformen är ett led i positiv riktning. Enligt Eurobarometern ligger Sverige lågt när det gäller att få tag i en familjeläkare. Fyra av tio invånare tycker att det är svårt att få tag i en familjeläkare.

Det finns tendenser till framtida svårigheter att rekrytera personal inom den kommunala äldreomsorgen. Ett särskilt önskemål som jag själv har är att äldre beroende av vård ska få hjälp att komma ut och gå runt åtminstone i sitt närområde. Så är det inte idag. Det borde vara en mänsklig rättighet också för dem som saknar anhöriga som kan ställa upp.

Ny ledamot av Patientnämnden i Skaraborg