onsdag 15 juli 2009

”Jämställdhetstentamen” för politiker!

Det finns mängder av visioner och deklarationer för jämställdhet i vårt land. Ändå har vi långt kvar till jämställdhet i praktiken. På gång nu är att ledningen i flera kommuner mer eller mindre entusiastiskt skriver under CEMR-deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män. Att skriva under förpliktigar! CEMR står för ”Council of European Municipalities and Regions”. Den är ett politiskt instrument för att arbeta med jämställdhet och har mätbara indikatorer. Handledningen är hittills på engelska men en svensk översättning av handledningen kommer ut före årets slut. Deklarationen bygger på att jämställdhet mellan kvinnor och män är en grundläggande rättighet. En balanserad representation av kvinnor och män vid beslutsfattande är en nödvändig förutsättning i ett demokratiskt samhälle.

Fortfarande år 2009 är detaljkunskapen hos politiker om jämställdhet undermålig. Jag anser att vi politiker måste prioritera en obligatorisk utbildning. En sådan kan lämpligen avslutas med ett kunskapstest. En ”jämställdhetstentamen” skulle ta bort de vanliga argumenten om att inga lämpliga kvinnor finns för uppdragen.

Godkänt: 50%+50%=100%
Att skapa jämlikhet mellan starka och svaga, rika och fattiga handlar om en rättvisefråga som vi politiker har att ta tag i. Tyvärr sätter fortfarande många likhetstecken mellan orden ”jämlikhet” och ”jämställdhet”. Kvinnor är inte svagare än män. Kvinnor och män har idag lyckligtvis samma myndighetsålder, samma körkortsålder osv men olyckligtvis fortfarande inte lika lön för likvärdigt arbete. Att kvinnor och män gungar jämställt på ”samma politiskt horisontella gunga”, är en förutsättning för demokratin.

Jämställdhetsfrågorna får aldrig trängas undan av andra frågor, som t ex att de livsviktiga miljö- och klimatfrågorna försvagar fokus på kvinnliga chefer i företagen. År 2004 låg nivån kvinnliga chefer på 32 procent. Nu är den enligt Monica Renstigs rapport sju procentenheter lägre. Monica Renstig har fortsatt forskningen på egen hand efter sin tidigare roll i Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) projekt ”Fler kvinnor på ledande poster”. I dagsläget toppar Stockholm med 31 % och visar Jönköping som förlorare med 22 %. Västra Götaland ligger på 26 %. Det känns inte bra med ett fjärdedels-samhälle. Statliga bolag ligger något bättre till (33 % kvinnor och 67 % män) men inte heller ett tredjedels-samhälle är godtagbart. För att inte tala om styrelseledamöter i börsnoterade företag. Där är vi nere i ett femtedels-samhälle.

Kommunstöd till Sabuni
Folkpartiet har i sin vision 2014 ”Mellan glastak och skurgolv – klämda kvinnor i det klämda Sverige” olika recept på framgång, däribland en ny Hagauppgörelse med syfte att öka jämställdheten i arbetslivet. Vidare bör offentlig sektor gå fram med ett brett program för jämnare könsfördelning, utökade utvecklingsmöjligheter, fler karriärsteg, underlätta för kvinnor att ha ledande positioner mm. Starka jämställdhetskommuner borde känna stoltheten i att stödja jämställdhetsminister Nyamko Sabunis (Fp) kamp för jämställdhet.

Så fråga ett i politikertestet: Beskriv den könssegregerade arbetsmarknaden i Sverige och din kommun. Fråga två: Hur för jag i mitt uppdrag utvecklingen för jämställdhet vidare? Endast fantasin sätter gränser för övriga frågor. Jag lovar att göra vad jag kan.

Blogglista.se