lördag 2 januari 2010

När administrationen tar över vård och behandling

I Västra Götalandsregionen finns vårdande och behandlande personal, servicepersonal, administrativ personal, lärare och tekniker. I regionen har antalet anställda ökat med 7,8 procent under åren 1999 – 2008. Samtidigt har delen administrativ personal ökat med hela 27,6 procent.

På hemsidan för Skaraborgs Sjukhus finns länken ”Arbeta hos oss”. Där lockas med rubrikerna ”Ung & nyfiken”, ”Redan på väg” och ”AT-tjänstgöring” att söka jobb, men den jobbsökande möts direkt av informationen om att det för närvarande är anställningsstopp. Personal som idag arbetar vårdande och behandlande får springa mera för att hinna med. Oron över besparingsbetingen märks i vården.

I svåra finansiella tider är det än viktigare att göra konsekvensbeskrivningar av olika möjligheter. Om baspersonalen ”på golvet” måste minska, bör detta gälla administrativ personal i högre omfattning. Så är tydligen inte fallet.

Behåll vårdande och behandlande personal
En ny Timbro-studie visar att administratörer i offentlig förvaltning är den snabbast växande yrkesgruppen. ”Medan yrkesgrupper inom vård, skola och omsorg ökade sysselsättningen med 9 procent under åren 2001 – 2007 växte antalet administratörer i kommuner och landsting med 29 procent”. Västra Götalandsregionen visar samma utveckling med 27,6 procent.

Min förhoppning är att dessa siffror leder till eftertanke. Vilka yrkeskategorier är närvarande i vården? Håller vi på med att bygga upp en större byråkrati än vi behöver? Samtidigt har alltmer dokumenterande uppgifter lagts på läkare och sjuksköterskor. Läkarsekreterare är alltmera ovanligt. Så trots att administrativa uppgifter övergått från administrativ personal till vårdande personal, har denna höga ökning av administrativ personal skett. Pusslet går liksom inte ihop.

Inför de besparingar som nu sker behövs en rejäl omdisponering till den vårdande och behandlande personalens fördel.

Ulla-Britt Hagström (Fp)
Kommunpolitiker Skövde

Blogglista.se