söndag 31 januari 2010

Spännande boende med ägarlägenheter

Bostaden är mycket viktig för den enskildes trivsel och välfärd. Tyvärr får bostadsfrågan ofta en underordnad roll i den politiska diskussionen. Man skulle önska att det funnes valfrihet för sättet att bo. Idag finns tyvärr stora begränsningar på grund av tillgång, arbetspendling och ekonomiska möjligheter.

I juli förra året infördes en ny boendeform – ägarlägenhet. Familjen eller den enskilde äger lägenheten och betalar ingen avgift till någon. Den kan belånas vid inköp som en villa. Man kan bygga och renovera själv. Många gillar ju att praktiskt förändra. Risken är givetvis oväntade utgifter om något går sönder. Det är i princip som att bo i ett eget hus.

Driftig ”byggherre”
I bl a Skövde är det stor brist på lägenheter. Det vore önskvärt att någon driftig ”byggherre” satte igång med att bygga flerfamiljshus med ägarlägenheter. Kommunens ansvar är att snabbt få fram byggklara tomter. Själva lagen om ägarlägenheter har bl a syftet att lösa bostadsbristen. Många som är vana att äga sin villa skulle säkert gilla att äga sin lägenhet när t ex barnen flyttar ut. Det blir då en flyttkarusell med villor lediga för småbarnsfamiljer.

Vi diskuterade frågan mycket under min riksdagsledamotstid i Bostadsutskottet inför millennieskiftet 2000. Faktiskt hade frågan diskuterats i riksdagen ända sedan slutet av 1800-talet. Beslutet kom först förra året. Så tala om ”långbänk” inför ett beslut. Det blev i stället under lång tid 1930 års bostadsrättslag som blev en fri och bra form. Men denna form ger inte möjlighet till direkt ägande. Under 1980-talet diskuterades en del om rätt för hyresgäster att köpa sin lägenhet för att likställa ägande av småhus och ägande av lägenheter i flerfamiljshus. Men det blev inte heller då någon sådan lagstiftning. Detta trots att Norge, Danmark, Finland, Tyskland m fl länder visade på positiva erfarenheter.

Argument som kommit fram till fördel för ägarlägenheter har varit lägenhetens värde som pant, lägenhetsinnehavarens ekonomiska oberoende och friheten att överlåta eller hyra ut lägenheten. Det blir också ett tryggare och mera självständigt ägande för den enskilde. Jag ser fram emot en spännande framtid, där det finns tillgång också till ägarlägenheter i våra kommuner i Skaraborg. Det är viktigt att kunna välja bostad.