lördag 27 mars 2010

Jämställd vård höjer kvalitén

Att vården kan missa jämställdhetsfrågorna är inget som gemene man tänker på. Ändå visar forskning att män får dyrare hörapparater än kvinnor, att kvinnor får lägre inläggningstider för stroke och att kvinnor får vänta längre på operation av grå starr än män. Och att kvinnor dessutom kan få en ny lins utprovad på män. En medvetenhet finns att kvinnor och män har olika symtom vid hjärtinfarkter och vården tar hänsyn till detta. Ändå är överlevnaden inom 28 dagar efter sjukhusvårdad hjärtinfarkt för kvinnor sämst i landet i Västra Götalandsregionen.

Däremot är Västra Götalandsregionen bäst på en bred forskning av jämställd vård. Ett Kunskapscentrum för jämställd vård har inrättas inom Västra Götalandsregionen. Regionen ses som bäst i landet på detta område och centret har fått 7,3 miljoner av Sveriges Kommuner och Landsting att forska om och utveckla jämställdheten inom vården.

Vi liberala politiker i Skaraborg kan inte acceptera omotiverade skillnader mellan kvinnor och män i vården. I verksamhetsplaner för vården i Skaraborg nämns jämställd vård. Vi vill i boksluten veta inom vilka områden utveckling skett och hur den skett. Det gäller alltifrån den kommunala hemsjukvården till akutsjukvården. Vi vill också veta varför nyare och dyrare mediciner oftare skrivs ut till män, medan kvinnor får äldre och billigare preparat?

Frågan om jämställd vård har nu lyfts i presidiet för Hälso- och sjukvårdsnämnden, östra Skaraborg och planer utarbetas nu för att inbjuda företrädare för Kunskapscentrum i Göteborg att närmare informera nämnden.

Folkpartiet Liberalerna ser jämställd vård som en möjlighet att höja kvalitén.