fredag 14 maj 2010

Någon måste anställa

En betydande orsak till det välstånd vi skapat i Sverige, är att vi under lång tid exporterat industriprodukter. Som samhällsbyggare och politiker talar vi gärna om hur vi fördelar välfärden. Oppositionen glömmer ofta bort att välfärden först måste skapas. Den kan störas av kriser, som vi nu alla är medvetna om. Därför måste välfärden ständigt återskapas. Här gäller det att rikta ljuset mot entreprenörerna, de som kan anställa, företagen. Sverige står inför ett omfattande generationsskifte bland småföretagen. Drygt en fjärdedel av småföretagarna planerar att dra sig tillbaka på fem års sikt. Det gäller att stimulera flera att ta över befintliga företag och att skapa nya företag.

Tre viktiga fundament som skapar framgång är utbildning, företagande och rätt energianvändande. Alliansregeringens fokus på arbetslinjen är en framgångsrik politik, men inte heller denna är effektiv om det inte finns företagare som kan anställa. Den största sysselsättningen finns i småföretagen och det är här jobben skapas. Några exempel på att underlätta för småföretagen i regeringens vårproposition är att förenkla momsredovisning och att slopa revisionsplikt.

Varför ROT men inte RUT?
Socialdemokraterna som historiskt varit med och skapat arbetslinjen har övergett den för att i stället beskatta företag och arbete hårt. De säger nej till RUT-avdrag som gett minst 7 000 nya jobb. Samtidigt bejakar de fortsatt ROT-avdrag. Socialdemokraterna ger avdrag för den som tillverkar, men inte för den som putsar och vårdar. Folkpartiet Liberalerna värderar jobben lika.

En möjlighet för arbetslös ungdom är den nya form av lärlingsanställning vi nu inför. Den sänkta arbetsgivaravgiften för alla under 26 år och jobbgarantin för unga har visat sig inte räcka. Folkpartiet har länge arbetat för lärlingsutbildning där ungdomarna får chansen att verkligen lära sig yrket. Nu tar vi steget och inför en ny lärlingsmodell, vilket underlättar för företagare att anställa.

Kärnfrågor
Folkpartiets egen företagarriksdag vill gå vidare genom att göra det lättare att anställa första personen med ytterligare sänkt arbetsgivaravgift. Småföretagen behöver också riskkapital för sin expansion. Vi tycker att den som skjuter till riskkapital ska kunna göra skatteavdrag för detta. Ett riskkapitalavdrag för fysiska personer som satsar i onoterade aktiebolag och enskilda firmor bör därför införas.
Vi verkar i ett område där företagarnas sammanfattande omdöme om flera kommuners företagsklimatet är gott. Frågetecknen i vissa kommuner gäller kommunens upphandling och konkurrens från kommunen. Trots alla goda föresatser är vi maktlösa som politiker om vi inte tar bort de krångliga regler som hindrar företagandet. Vi vill medverka till ökad kunskap, ökad konkurrens och tillgängligt kapital för att värna företagandet.

Blogglista.se