söndag 19 december 2010

Stimulera jämställdhet med sänkt arbetsgivaravgift

På måndag ( 20 december 2010) delar kommunfullmäktige i Skövde ut årets jämställdhetspris. Priset ses som en hedersbetygelse till vinnarna som blir en förebild i kommunen. Tyvärr är prissumman alldeles för låg i förhållande till andra verksamheters priser. Men endast med hjälp av förebilder når vi inte jämställdhet. Det är bara att sätta sig och räkna ut hur många decennier fram i tiden vård och omsorg är jämställd och de anställda består av lika många kvinnor som män. Samma gäller förskolan och de lägre åldrarna i grundskolan. Och inte minst berör det också fördelningen mellan kvinnliga och manliga elever som söker till tekniska program och omvårdnadsprogram.

Nya idéer
Nya idéer måste testas. Kvotering verkar förlegat, i vilket fall står inte politiska företrädare upp för det. Det måste till möjligheter som lockar företagare och kommuner/landsting att anställa mera okonventionellt. Idéer har väckts om att sänka arbetsgivaravgiften för företag. Detta bör också gälla offentlig sektor för att stimulera jämställdhet vid anställningar. Ett sådant riksdagsbeslut skulle påskynda jämställdhetsarbetet mera kraftfullt.

Trots mångårigt arbete finns det nämligen ännu mycket kvar att göra. Inte minst frågan om jämställda löner för likvärdigt arbete borde ha varit avklarad redan före 2000 –talet. Enligt SCB är löneskillnaden hela 15 procent(augusti 2010). Om vi går tillbaka 15 år i tiden hamnar vi också på en löneskillnad av 15 procent. Jämställdhetsfrågan har också med utbildning, kompetens, arbetsmiljöfrågor och arbetstyngd att göra. Mycket av löneskillnaderna är strukturella, då kvinnor och män arbetar i olika sektorer, inom olika yrkesgrupper och på olika positioner. Arbetsmarknaden har länge varit starkt könssegregerad. Löneskillnaden mellan kvinnor och män är störst i landstingen, drygt 27 procent, beroende på att merparten av sjuksköterskorna är kvinnor mot 45 procent av läkarna. Skillnaden är lägst i kommunerna, cirka åtta procent.

Idén om sänkt arbetsgivaravgift till arbetsgivare som verkar för jämställda arbetsplatser ska enligt min mening inte bara gälla näringslivet utan givetvis också den offentliga sektorn.